Foretag selv din computer reparation

De fleste personer har i dag én eller flere computere, som de anvender til mails, chat, kommunikation, skolearbejde og til jobbet. Man vil ikke kunne undgå at møde problemer med tiden både hvad angår hardwaren, men også med de installerede programmer, og vi er alle IT specialister i større eller mindre grad, så derfor kan vi som regel klare at rette en del af problemerne selv.

Desværre vil der også kunne opstå større problemer, hvor vi ingen anelse har om, hvor og hvad problemet består af. Man kan løse de fleste problemer ved enten at anskaffe nyt (evt. tilsvarende) eller mere moderne udstyr, men man kan også vælge at få repareret det gamle udstyr. Her kommer der råd og vejledning til, hvordan man selv kan foretage computer reparation, så man kan spare både tid og penge.

Find problemet

I første omgang går det ud på præcist at finde ud af problemets omfang, idet der ofte blot er tale om en enkelt enhed eller program, der ikke fungerer efter hensigten. Man skal have lokaliseret problemet; om der er tale om en softwarefejl eller en defekt fysisk enhed. Hvis man er i tvivl, så kan man enten bede en IT kyndig om råd, og hvis man vil være helt sikker i sin sag, så bør man nok besøge et lokalt IT værksted, hvor man kan foretage computer reparation.

CBC IT er en stor landsdækkende kæde af butikker, der i mange år både sælger, rådgiver samt reparerer computer udstyr. Der findes sikkert en afdeling i dit lokalområde, så her kan man få fagkundskab på kort tid. Her kan man finde alle former for IT problemer og rådgive om den bedst mulige løsning. Man finder i hvert fald hurtigt ud af, hvilken del i udstyret, der er defekt, og man kan få et overslag om prisen for denne computer reparation.

Udbedring af problemet

På dette tidspunkt har man fået identificeret problemets omfang, så man ved hvilken del, der skal repareres eller udskiftes. Hvis man anvender et professionelt IT værksted, så vil man komme til at betale for både nye enheder samt en høj timeløn for den udførte computer reparation.

Man kan derfor måske spare mange penge, såfremt man selv kan anskaffe den defekte enhed og selv montere denne. Såfremt der er tale om en lille integreret enhed som en mobiltelefon, tablet eller bærbar PC, så kan man ofte kun selv udskifte RAM-lager, harddisk, batteri og oplader, idet de øvrige komponenter er sjældne enheder, der hverken er nemme eller billige at komme i nærheden af.

I mange tilfælde vil det faktisk kunne betale sig at anskaffe sig en helt ny enhed, men hvis der er tale om en stationær kompatibel computer, så kan man ofte ret nemt selv udskifte den defekte enhed. En stationær PC består nemlig kun af disse komponenter:

  • Kabinettet
  • Strømforsyningen
  • Bundkortet med CPU
  • RAM lageret på bundkortet
  • Harddisken
  • Evt. CD/DVD drev
  • Grafikkort
  • Lydkort
  • Tastatur
  • Mus

Disse dele kan købes overalt for relativt små beløb, og det er nemt at udskifte delene. Hvis man er uheldig og har mistet værdifulde data, så kan man i værste fald skulle installere nyt operativsystem, og man kan så indlæse sine sikkerhedskopier af programmer og data, så man igen har en velfungerende computer.