Sy selv dine gardiner

Hvis du har lidt talent og flair for håndarbejde, så kan I sagtens spare rigtig mange penge næste gang, hvor jeres bolig skal have nye gardiner. Dette skyldes, at du selv kan sy og tilskære gardinerne, og således bliver de helt skræddersyede til jeres bolig. Det gælder blot om at finde det rigtige stof, hvorefter man nemt kan tilskære stoffet, således man kan få det syet til nogle herlige gardiner. Jeg fandt faktisk maser af ideer og inspiration til dette hos Idenyt.dk, hvor man her kan læse om alle former for gardiner, som man endda selv kan sy. Det gælder jo om, at I får lavet en moderne indretning i hjemmet med nye gardiner, og dette kan man altså klare selv med lidt håndværksmæssig snilde.

 

Gardiner skal have et attraktivt udseende

Gardiner skal ses. Også når de ikke er trukket for. De smukke stoffer, der fås til gardinbrug, kan nemlig være et aktiv i indretningen, samtidig med at de opfylder deres praktiske funktioner. Bløde stoffer kan medvirke til at gøre boligen rundere og hyggeligere. Selv en enkel indretningsstil uden nips bliver væsentligt mere indbydende og personlig, når man vælger gardiner. Populært kaldes gardintyper side- eller fortræksgardiner, og de fås i alskens stoftyper, der kan hænges op på stort set lige så mange typer af gardinstænger. Hør, bomuld og andre naturmaterialer er populære i øjeblikket, fordi de passer lige i tidens lyse indretningstrend. Men det kan også lade sig gøre at få imitationer med polyester, som man ikke skal rynke på næsen ad. Polyester er nemt at have med at gøre, hvis man vil vaske sine gardiner.Til gengæld suger de lidt lettere støv og snavs til sig end hør. Nogle gardinstoffer kan ikke vaskes, de skal renses. Overvej, hvad du vil, før du køber. Tænk også på, om gardinet skal kunne mørklægge fx ungernes værelse. Den evne er nemlig ikke kun forbeholdt rullegardiner.

Få stoffet på prøve

Fordi det kan være svært at forestille sig, hvordan stoffet ser ud hjemme hos dig, kører gardinforhandlerne gerne ud med prøver. Det samme gør de såkaldte gardinbusser. De kommer med et stort udvalg lige til din gadedør, og montøren kan samtidig tage mål, hvis du ikke selv vil sy og montere dine nye gardiner.

 

Sy selv gardinerne ganske enkelt

At sy gardiner behøver ikke være kompliceret, hvis du bare vælger en helt simpel ophængningsmetode. Kovser, der er store ringe, som slås i stoffet foroven og trækkes ind over gardinstangen, er en mulighed. For de rutinerede på symaskinen er der rigtig mange muligheder for at sy flotte sidegardiner, som kan være med til at understrege indretningsstilen. Vil du være sikker på, at stoffet falmer mindst muligt, så køb decideret gardinstof. Det er produceret til at kunne tåle mange timer i solen uden at forandre sig.

 

Gardiner renser luften

Gardiner, som renser luften, er en forholdsvis ny mulighed. Typen hedder Drapilux air. Materialets egenskaber er en hemmelighed, men kort fortalt uskadeliggør gardinstoffet en række ubehagelige stoffer, fx nikotin fra røg og os fra madlavningen. Der skal bruges 1 m2 stof pr. kvadratmeter gulv i rummet. Drapilux air forhandles af mange gardinbutikker. Det er også her, du kan få en kyndig vejledning og måske en særlig løsning på et ophængningsproblem. Drapilux air fås i et væld af farver, mønstre og design

 

Skift mellem to sæt

Måske skal du endda overveje at få to sæt gardiner. Et til vinterbrug og et til sommermånederne. Vinterens gardiner vil typisk være mørke, tunge og hyggelige, mens sommermodellen er let og lys.
At skifte gardinerne er næsten ligesom at få en helt ny stue. Og så kan de jo også kombineres med persienner, rullegardiner og andre, der sidder inde i vinduet.

 

Gode gardintips

  1. Stofmængden til sidegardiner beregnes således: Gardinbredden er det dobbelte af gardinstangens længde ved almindeligt rynkebånd.
  2. Gardiner bør slutte ved vindueskarmen, som også kaldes bundstykket, eller gå gulvet for at se pæne ud.
  3. Gardinstangen skal være ca. 8-10 cm længere, end vinduesåbningen er bred.
  4. Få gardinerne lige ved måle længden 4-5 steder hver gardinbredde.
  5. Læg aldrig gardiner op efter en vandret tråd i stoffet. Det kan især gå galt ved løst vævede stoffer.
  6. Klip ægkanten af, da den tit er strammere end resten af stoffet.
  7. Brug syntetisk tråd til syntetiske stoffer og bomuldstråd til bomuldsstoffer.
  8. Sidesømmene sys dobbelt og bør være mindst 3 cm.
  9. Bundsømme 6-7 cm brede.