Mange boligejere kan spare mange penge ved at selv udføre mindre reparationer og andre opgaver ved huset. Materialerne er måske dyre, men håndværkerregningerne er ofte endnu dyrere, så man kan ofte halvere prisen ved selv at udføre jobbet med monteringen, så længe man holder sig fra opgaver med stærkstrøm, gas, vand og varmeforsyning.
Hvis det gamle gulv skal udskiftes, så er trægulve en af de bedste løsninger på markedet, og det kan eventuelt foretages strategisk, mens man alligevel overgår til gulvvarme i huset, hvor gulvet alligevel skal brydes op. Man bør få VVS folkene til at montere og tilslutte et eventuelt gulvvarmesystem, men bagefter skal der blot isoleres med gulvlægter og plader, hvorefter man selv kan montere et holdbart trægulv.
Disse typer trægulve findes på markedet
Man kan normalt vælge mellem et massivt trægulv (planker) eller finérgulv (plader). De meste solide gulve er et massivt plankegulv, der eventuelt senere kan slibes igen, men sildebensparketgulve er også meget slidstærke. De svageste typer gulve er et lyst trægulv lavet af fyr, gran eller birk, derer bløde træsorter.
Det er bedre at anskaffe hårde træsorter som bøg, eg og ask, der er noget mere robuste over for dagligt slid. Man slider køkkengulvet mere end soveværelsesgulvet, så derfor kan man anvende en lys træsort i soveværelset men ikke så godt i køkkenet. Man bør vælge en tyk planke eller plade, da dette giver et mere stabilt og holdbart gulv.
Prisen er naturligvis noget dyrere for de tykkere trægulve, men til gengæld kan man også have glæde af denne slags gulve i flere år. Man bør også vælge et gulvmateriale, som er nemt at vedligeholde, og især lud- eller ubehandlede trægulve er de mest krævende.
Det er nemmere at vedligeholde et oliebehandlet gulv, som er mere modstandsdygtigt over for snavs og fugt. Hvis man har gulvvarme, bør man ikke vælge et meget tykt trægulv, da dette vil blokere for en stor del af varmen i at trænge op i boligen. Gulvvarme kan også udtørre et trægulv, så der nemmere opstår revner og sprækker i dette.
Sådan lægger man et trægulv
Man kan inddele processen i disse trin:
- Start med at opmåle gulvets areal og dimensioner, så man kan beregne, hvor mange planker eller plader, der skal købes. Det gælder om at præcis have nok og alligevel have et par stykker i overskud til reparationer eller senere udskiftninger. Mål også afstanden mellem strøene, som er den underliggende trækonstruktion.
- Hvis dit gulv er koldt, bør man foretage en efterisolering, men hvis dette ikke kan lade sig gøre, så lægger man i stedet et svømmende gulv. Dette opbygges med hårde isoleringsbatts, som lægges direkte oven på det eksisterende gulv. Man lægger så trægulvet direkte ovenpå isoleringen, og man opnår ydermere den fordel med svømmende gulve, at de er gode til at dæmpe trinstøj.
- Husk at lægge trægulvet i den rigtige retning. Man lægger altid træet i rummets længderetning og på tværs af den underliggende bærende konstruktion.
- Nu lægger man så trægulvet i rummets længderetning for et længere og smallere udtryk, og derpå lægges det på tværs for et kortere og brede udtryk.