Hvis man gerne vil modernisere køkken eller vadeværelse indenfor et rimeligt budget, så kan man jo egentlig selv klare opsætningen, idet man så sparer mange dyre håndværkertimer. Det er relativt nemt at lægge nye fliser eller reparere de eksisterende fliser og fuger, idet man blot skal have lidt vejledning og tips, som kommer her.
Forarbejdet
Hvis man selv gør arbejdet med at måle op, købe materialer og lægge fliser og fuger til sidst, så kan man spare mange tusinde kr., som sikkert nemt kan bruges andre steder i budgettet. Fliser kan placeres mange steder i hjemmet og fortrinsvist som gulvbelægning i entré, køkken og badeværelse, men fliser er også gode som vægbeklædning i køkken og badeværelse, da det er nemt at rengøre disse områder, som bliver både våde og beskidte ipå grund af den daglige slitage.
Hvis man gerne vil have ny stil og finder et godt tilbud på fliser evt. et restparti, så skal man købe det ønskede antal kvadratmeter men gerne en ekstra kvadratmeter til reserven, idet der måske knækker et par fliser under monteringen. Man skal også købe passende fliseklæber (flisemørtel) samt fugemasse til fugerne. Man anskaffer sig en tandgaffel, der både har tænder samt en flad side, så flisemørtlen nemmere kan grube fat i fliserne.
Hvordan lægger man fliser?
- Man blander først en spand flisemørtel med en passende konsistens, og med tandspartlen spreder man mørtlen over området med en fliserække ad gangen.
- Med tænderne laver man riller i mørtlen, og fliserne lægges på indenfor 15 minutter, da mørtlen derefter vil begynde at hærde. Man bør have markeret en vandret linje med en kraftig blyant, så det er nemt at placere fliserne jævnt og med samme afstand. Ofte anvender man små kryds af plast (fugeafstandsholdere), som passer ind i hjørnerne på fliserne, og disse kryds kan genbruges gang på gang.
- Man banker forsigtigt flisen på plads med et jævnt tryk gerne med en gummihammer eller en anden blød genstand.
- Man kan fjerne krydser, lister, snore og andre hjælperemedier efter en time, da fliserne nu ligger helt fast.
- Med en vinkelsliber med stenklinge kan man eventuelt tilskære fliserne, således kanter og hjørner bliver pæne.
- Til sidst skal man lave fugerne, og som materiale til dette formål anvendes enten noget cementbaseret, silikone eller epoxy.
- Man fuger som regel først efter 1-2 dage efter pålægningen, og en blød gummispartel er bedst at bruge. Med en hård svamp kan man nemt tørre det overskydende fugemørtel af.