Der findes mange årsager til, at et trægulv begynder at knirke. Dette kan drive boligens medlemmer til vanvid, da disse knirkelyde kan blive ret kraftige, og problemet kan nemt vokse sig endnu større. Men man kan afhjælpe problemet på flere måder, da der findes mange årsager til problemet. Du kan læse endnu mere på siden Bolius.dk, hvor man får en udførlig forklaring på alle løsningsmodellerne til problemet.
Få dit gulv til at holde op med at knirke
Det kan være besværligt at gøre noget ved trægulve, der knirker. Brædderne skal sømmes eller skrues fast, ellers skal hele eller dele af gulvet udskiftes. Det er muligt at gøre noget ved trægulve, der knirker. Men det kan være et omfattende arbejde, og du risikerer, at gulvet begynder at knirke igen. Der er ingen vidundermidler til at fjerne knirken i trægulve. Hverken specielle skruer eller lim kan fjerne knirken over længere tid, fortæller arkitekt og direktør i Træinformation, Bjarne Lund Johansen. Problemer med trægulve, der knirker, kan skyldes følgende:
- Underlaget ikke er helt plant.
- Der er kommet afstand mellem gulvbræt og strø, fordi gulvet ikke er sømmet ordentligt.
- Underlagt var fugtigt, da gulvet blev lagt.
Udskift gulvet de steder, hvor det knirker
I mange tilfælde behøver du ikke skifte hele gulvet, hvis det knirker. Ifølge Bjarne Lund Johansen kan du fjerne gulvet de steder, hvor det knirker, og så få ordnet underlaget og understøtningerne, inden der lægges nyt gulv på stedet. Det behøver ikke være hele gulvet, der skal skiftes, men bare de områder, hvor problemerne er. Det kan gøres med et rigtig godt resultat. Jo nyere gulvene er, jo mindre kan man se reparationer.
Søm gulvet fast ovenfra
Et gulv knirker ofte, fordi det har arbejdet sig løst af underlaget, så brædderne gnider mod hinanden, når du går på det. Er gulvet sømmet fast til underlaget fra oven, dvs. at sømmene er synlige, kan du selv ordne gulvet ved at slå de eksisterende søm fast til underlaget igen eller ved at banke det fast med nye søm. Den metode virker især godt på gamle fyrretræsgulve. Når de eksisterende søm skal hamres fast igen, skal de “dykkes” ned i brædderne. Du skal tage en hammer og en dyknagle og forsøge at sømme gulvet bedre fast ved at “dykke” sømmene længere ned i gulvbrædderne. Dvs. at du placerer dyknaglen oven på sømmet og slår på den, så sømmet presses ned i underlaget igen, og brættet igen sidder ordentligt fast.
Prop gulvet
En anden, lidt mere avanceret, måde at løse problemet på, er at bore huller i gulvbrædderne de steder, hvor gulvet knirker og “proppe gulvet”. Dvs. at du i gulvbrættet lige over den bjælke, som gulvet er lagt på, borer et hul med et “propbor” og derefter skruer gulvbrættet fast nede i hullet med en skrue. Derefter stoppes hullet til med lidt lim og en træprop, som er lavet af et tilsvarende stykke træ. På den måde sætter du brædderne rigtig godt fast, og du skjuler skruerne. Men det kræver gør det selv-erfaring at proppe et gulv. Det er bedre at skrue brædderne fast. Et sømmet gulv vil altid begynde at knirke på et tidspunkt. Gulvbrættet vil arbejde sig fri af underlaget, så selvom sømmet stadig sidder fast i underlaget, vil brættet slippe underlaget. Jeg har derimod aldrig i min tid som tømrer, mødt et trægulv, som var skruet fast, der knirkede.
Gulve skal ikke knirke
Mange oplever at gamle trægulve knirker. Det kan skyldes, at træet har trukket sig sammen, og at konstruktionerne var meget større dengang. Med de spinkle konstruktioner der er i dag, er risikoen for, at gulvet knirker mindre. Som udgangspunkt knirker trægulve ikke, hvis de er lagt rigtigt.
Underlaget skal være helt plant
Gulvet kan knirke, hvis det underlag, som trægulvet er lagt på, ikke er helt plant, hvis der mangler understøtningerne til strølaget eller, hvis der er kommet afstand mellem bræt og strø, fordi gulvet ikke er sømmet ordentligt fast. Det er i underlaget, de største problemer kan opstå. Det er vigtigt, at underlaget er helt plant for at få et tilfredsstillende resultat. Den største udfordring ved et trægulv på et betonunderlag er at få betongulvet helt plant, så brædderne ligger helt ved siden af hinanden og ikke gnider op og ned mod hinanden, så de knirker. Er underlaget under et trægulv ikke helt plant, skal gulvet tages op i de områder, så underlaget kan rettes, inden gulvet igen lægges.
Fugt kan give de største problemer
De største problemer med trægulve, der knirker, opstår oftest, fordi gulvet var for fugtigt, da det blev monteret. Når træet tørrer, svinder det lidt ind, og det kan give revner. Træet får derved mulighed for at bevæge sig, og det begynder at knirke.