Sådan holder du dit hjem i stand

Når du køber et hus, opdager du hurtigt, at det skal holdes ved lige både indvendigt og udvendigt. Det gælder alt lige fra kaffemaskinens slidte silikoneslange til husets gulve og tag. Det er nemlig hårdt arbejde at være husejer. Men det er altså både billigere og lettere at vedligeholde frem for at reparere, når skaden først er sket. Og derfor er det også en god idé at indarbejde faste rutiner, hvor du tager en runde i dit hus og tjekker op på, om alt er, som det skal være. Én gang om året kan du tage en større og mere grundig gennemgang.

Her er nogle af de vigtigste ting, som du bør sørge for at vedligeholde på dit hus.

Tjek, at taget holder dig tør

Taget er særligt udsat i det lunefulde danske klima med skiftende årstider med regn, sne, slud, sol og frost. Derfor skal du gøre det til en vane at tjekke det jævnligt. Er der huller, revner eller andre ujævnheder i taget, kan det hurtigt føre til fugtskader, som kan ende med svamp og råd i konstruktionen eller over hele taget.

Tjek både taget udvendigt og indvendigt. Se efter, om tagstenene stadig ligger lige, om de er løse eller har revner. Sørg også for, at skorstenens mure og fuger ikke er beskadigede. Indvendigt bør du tjekke, om der er fugtproblemer – særligt under tagsammenskæringerne. Undersøg også, om undertaget er intakt.

Opdager du revner eller andet, skal du straks få det repareret, inden skaderne vokser sig større.

Gå husets facade efter i sømmene

Det er ikke bare taget, der lider særligt i vinterhalvåret. Det gør husets facade også. Kig efter revner, ikke bare udvendigt, men også indvendigt. Er der revner, kan fugt trænge ind i muren og gøre stor skade. Opdager du, at der pludselig er kommet en revne, skal du følge dens udvikling omhyggeligt. Vokser den sig større? Bliver den stor nok, kan den nemlig lave store skader på husets konstruktion. I det tilfælde er det vigtigt, at du kontakter en byggesagkyndig, der kan vurdere skadens omfang

Undersøg døre og vinduer

Også døre og vinduer skal holde til alt slags vejr. Du skal derfor tjekke op på, hvordan træet ser ud. Er det blødt, når du stikker en skruetrækker ind, og den synker ind i træet, er det et tegn på, at træet kan være råddent. I det tilfælde skal der udskiftning til.

Du skal også se efter, om døre og vinduer stadig kan lukkes uden problemer, og om de lukker tæt til uden at lukke varme ud.

Skriv et svar