Guide: sådan laver du dit eget spisebord med brede planker

Vi er vilde med alt det, man kan gøre selv. Og i langt de fleste tilfælde er det både bedre og sjovere (og billigere), end at købe det nyt og færdigt. Det gælder sådan set uanset, om du vil blande din egen e-væske til din E-cigaret, eller du vil bygge dit eget hønsehus.

Guiden her handler dog om noget andet – nemlig hvordan du selv kan bygge det ultra populære og moderne plankebord. Guiden er opbygget trin for trin, så den er nem at følge – selv for dig, der ikke har så meget erfaring med byggeprojekter.

Start med at vælge træsort

Det er helt op til dig, hvilken type træ, du går efter. Men det er en god idé at være opmærksom, for træ løber hurtigt op i høje priser. For en billigere løsning kan du vælge at bruge spærtræ. Det er ubehandlet fyrretræ, som er høvlet og dermed helt perfekt for et rustikt og skandinavisk udtryk.

Vær dog opmærksom på, at spærtræ ikke er præcis i målene, og at det samtidig vil tørre videre, når det kommer ind i stuetemperatur. Så enten kan du vælge at lade det tørre i et par måneder for at justere det til, eller også skal man acceptere, at bordet måske kommer til at vippe. Noget, man dog hurtigt kan løse ved at sætte en dut under bordbenene.

Du kan dog også bruge alt muligt andet træ, både gamle gulvbrædder, genbrugstræ og meget andet.

Anskaf materialerne

Når du har valgt træsorten, kan du kaste dig over at anskaffe nogle af de andre materialer og værktøjer, som skal bruges. Hvis du ikke selv har et værksted, der bugner af værktøj, kan det godt betale sig at låne af familie eller venner, for værktøj kan hurtigt blive en dyr investering.

Her er en liste over det, du skal bruge:

 • 3 planker af træ (evt spærtræ), der måler: 2,80 cm x 29,5 c x 4,5 cm
 • Træbrædder til at skrue bordet sammen med. 3 styk: 70 cm x 2 cm x 9 cm
 • Båndsliber
 • Rystepudser
 • Sandpapir (korn 80 og 120)
 • Slibeklods
 • Sav
 • Rundsav
 • Støvmaskine og evt beskyttelsesbriller
 • 2 x olie til behandling af bordet
 • Pensel
 • 2 x bordben (eksempelvis fra IKEA, Hay og så videre)

De ovenstående mål er selvfølgelig kun vejledende, og hvis du ønsker et bord i en anden størrelse, er det nemt at justere.

Fremgangsmetode: Sådan gør du

Først skal plankerne saves i den rigtige længde, så de passer sammen. Du kan vælge at save dem til, så de har præcis samme længde, men hvis du gerne vil opnå det rå udtryk, kan du lade dem være en anelse forskellige i længden (1-2 cm).

Herefter skal pladerne slibes med en båndsliber på alle fire sider – inklusive ender. Slib derefter med en rystepudser. Her skal du starte med korn 80 og afslutte med korn 120. Vær opmærksom på, at dette kan støve meget, så det er her, det er en god idé at bruge støvmaskine og sikkerhedsbriller.

Det meste af arbejdet består i at slibe pladerne, så sørg for, at det er gjort ordentligt. Hvis du gerne vil undgå at bruge kræfter på det, kan du vælge mere færdigbehandlede træplader, som ikke kræver samme tilslibning. Det giver dog ikke samme rå look.

Herefter skal alle plankerne behandles med bordpladeolie. Vær opmærksom på at følge de anvisninger, der står på bøtten.

Nu kommer vi til den store finale: Samling af bordet. Dette gør du ved hjælp af de tre træbrædder, der er købt til formålet. Pladerne skrues fast på tværs af bordet/pladen, så de holder sig sammen.

Til slut skruer du de valgte bordben på – og voila! Du står du med et færdigt, rustikt og moderne plankebord.

Tip! For det mest moderne look anbefaler vi bordben i en anden kvalitet af træ. Gå efter noget, som står i kontrast til de lidt tunge bordplader. Det kunne være stål eller metalben i enten grå, sort eller hvid. På den måde får dit bor et lettere udtryk, som kombineret med de rå træplader er typisk for skandinavisk boligindretning.