Hvorfor man bør reparere huset i februar

I løbet af vinteren kan der være sket mange småskader på din bolig, som du selv nemt kan reparere, hvis dine hænder ellers er skruet rigtigt på. Det gælder, uanset om din bolig har slået revner, fået vandskader, fugt eller skimmelsvamp. Men her på Bolius.dk kan du læse mere om, hvorfor man især bør reparere boligen i februar måned. Måske skal dit trægulv sættes i stand, eller loftet skal repareres.

Bedst at reparere i februar pga. luften

 

Februar er en rigtig god måned til istandsættelse og reparations arbejde inden døre. Luften indendørs er tør i vintermånederne. Den tørre luft får træværket til at tørre ud og dermed krybe og trække sig sammen. Det ses bl.a. ved, at der kommer sprækker i samlingerne ved trægulve og paneler, og indfatninger omkring vinduer og døre. Venter du derimod med at gå i gang til sensommeren med spartel eller pensel, risikerer du efterfølgende at få flere revner og sprækker, når træet tørrer.

Mellemrum i trægulv er større i tør luft

 

Mellemrummet mellem brædderne i trægulvet bliver også større i den tørre luft indendørs. Samtidig har gulvet en tendens til at knirke og knage mere, end det plejer. Når luften bliver fugtigere igen senere på året, udvider træet sig også igen. Hvis du vil udjævne store mellemrum og revner i paneler, karme eller gerigt, kan du spartle eller fuge dem. Brug en elastisk fuge, så der er plads til, at træet arbejder.

Slå søm dybere ned og undgå knirken fra gulv

Det er vigtigt, at et nyt fodpanel kun gøres fast til væggen og ikke til gulvet. På den måde har trægulvet mulighed for at udvide sig og trække sig sammen, afhængigt af fugten i luften. Hvis der ikke er mulighed for det, risikerer du, at træet revner. – Hvis dit gulv knirker, kan du slå (dykke) søm hovederne lidt dybere ned i træet, hvis dit gulv er monteret med synlige søm.

Spartel inden du maler

 

Det er en god idé at male indendørs, når sæsonen med stearinlys på bordene, og flammer i brændeovnen går på hæld. Begge ting kan nemlig give sod på vægge og loft. Hvis du vil male, skal du begynde med at tjekke, om der er revner, sprækker, huller eller ujævnheder. De skal spartles op, før du går i gang med at vaske ned og male.