Nem vedligeholdelse af parketgulve

Mange køber et glat parketgulv, som giver boligen et flot udseende, og gulvet er behageligt at se på, nemt at rengøre, og det er desuden generelt en god langtidsholdbar løsning. Men før eller siden vil der altid opstå små ridser og skrammer i parketgulvet, som kommer på grund af almindelig slitage. Møbler eller andre ting kan nemt presse sig ned i gulvet, uanset hvor hårdt gulvet er. I Berlingske kan man læse en udførlig reportage om, hvordan man bedst plejer og behandler sine trægulve, således de altid er flotte og glatte.

Plankegulv i eg er stadig det mest eftertragtede

LAMELGULV

Looket: Gulvet skal ikke være skinnende og hvidt, tværtimod skal det have en slidt vintage-overflade, der tilfører rummet noget råt, og så må det gerne være oliebehandlet frem for lakeret her i 2014.

Anvendelse: Et lamelgulv er, modsat et massivt plankegulv, bygget op af tre lag. Det midterste lag giver gulvet større stabilitet og slidstyrke. Det er velegnet til de steder, du gerne vil have gulvvarme, fordi træet ikke slår sig, når temperaturen skifter.

Sådan plejer du dit trægulv

Der er stor forskel på, hvordan dit gulv skal vaskes, plejes og vedligeholdes. Vi har kigget gulvtendenserne efter i fugerne. Rustikt, råt og gråt er nøgleordene for gulve anno 2014. Her får du en oversigt, som jeg har sorteret efter typen af trægulv.

UBEHANDLET TRÆGULV

Daglig pleje:

Et ubehandlet trægulv kræver en del vedligeholdelse. Det skal mættes ofte med sæbespåner, ellers sætter skidt og snavs sig, og så er det ekstremt lysfølsomt og vil hurtigt skifte farve til en gullig nuance. Vask det altid i samme retning som træets årer. Det kan det være en fordel at behandle det med enten olie, lak eller lud.

Skader:

Nogle pletter og skader kan fjernes med sæbespåner, men generelt er ubehandlet træ meget sart.

LAKERET TRÆGULV

Daglig pleje:

Vask med sæbevand og en hårdt opvredet moppe alt efter behov. Det er vigtigt, at gulvet ikke bliver plasket helt til med vand.

Skader:

Ridser i lakken kan nemt udbedres, hvis ridsen ikke er for dyb. Rengør ridsen med en våd klud og giv den lidt lak. Større skader eller pletter, der indikerer, at lakken er slidt, kræver at gulvet bliver slebet ned og lakeret om.

LUD- ELLER SÆBEBEHANDLET TRÆGULV

Daglig pleje:

Lud- eller sæbebehandlede gulve kræver ikke mere end almindelig gulvvask. Et par gange om året er det dog en fordel at skylle dem over med vand uden sæbe for at fjerne eventuelle sæberester.

Skader:

Har gulvet fået ridser eller mærker efter stød, kan de fjernes igen ved at bløde det op i sæbevand. Vandet får gulvet til at rejse sig til sin oprindelige højde og udbedrer dermed skaderne. Genstridige fedt- eller oliepletter kan fjernes igen med lidt rensebenzin og en let slibning med finkornet sandpapir.

OLIEBEHANDLET TRÆGULV

Daglig pleje:

Brug ikke for meget vand under rengøringen og brug kun rengøringsmidler særligt til olierede gulve – og opfrisk det jævnligt med plejeolie. Olierede gulve skal have en decideret oliebehandling hvert eller hvert andet år, ellers bliver de matte. Bliver gulvet udsat for meget slid, kan det være en god idé at slibe gulvet, før det oliebehandles igen.

Skader:

Fjern ridser og mærker med sandpapir på et område, der er lidt større end skaden og giv det derefter oliebehandling. Større skader kan udbedres ved at afhøvle gulvet og derefter rense det med meget varmt vand. Afslut med oliebehandling.

FLISER OG KERAMISKE KLINKER

Daglig pleje:

Klinker og fliser vaskes med varmt vand og en lille dosis universalrengøring. En eller to gange årligt kan de renses af med en grundrens for at undgå fedt- eller sæberester, der kan sidde som en hinde. Brug en let syreholdig rens til at fjerne kalk, men pas på fugerne, da de ikke kan tåle for hyppig brug af syre. Gør fugerne våde inden kalkfjerningen, og skyl godt efter med rent vand.

Skader:

Hvis fugerne begynder at revne, er blevet beskadiget eller fremstår porøse, kan de skiftes ud. Sørg for at den gamle fuge bliver fjernet helt, før der lægges ny fugemasse mellem fliserne.